Verzorgingstips
Een orchidee verzorgen is niet ingewikkeld. Water en licht zijn de belangrijkste aandachtspunten. Met de juiste temperatuur en eventueel voeding een plant om van te genieten. Lees hier onze tips om jouw exclusieve orchidee te verzorgen en extra lang bloeiplezier te hebben.
Water geven
De manier van water geven is belangrijk voor de levensduur van de plant. Het is belangrijk dat de wortels van de plant niet in water blijven staan. Laat de teeltpot altijd uitlekken na een watergift voor je deze weer terug zet in de sierpot. Geef ongeveer één keer per week water. Dit kan door een badje, met de gieter of onder de kraan. Zorg dat je lauw water gebruikt.
Er zijn ook verschillen per soort. De Zygopetalum heeft gemiddeld net iets meer water nodig dan de andere soorten in onze collectie.
Voor orchidee arrangementen is het belangrijk niet te veel water in één keer te geven omdat je deze pot niet kunt laten uitlekken. Hier is het advies om iets vaker kleine hoeveelheden water te geven.
Orchideeën groeien van nature in een vochtige omgeving. Een beetje vocht tussendoor op het blad en de bloemen met de plantenspuit is niet noodzakelijk, maar altijd een goed idee als je de tijd en mogelijkheid hebt om dit te doen.
Voeding
Een orchidee heeft niet veel voeding nodig. Direct na aankoop is voeding niet nodig omdat de plant dit heeft meegekregen vanuit onze kwekerij. Om de plant optimaal te houden is het slim om iedere maand een klein beetje orchideeënvoeding te geven. In de winter is het verstandig om de helft van de normale hoeveelheid voeding te geven. Orchideeënvoeding vind je onder andere bij een tuincentrum.
Hoeveelheid licht
Orchideeën kunnen over het algemeen goed licht gebruiken zolang dit maar niet te intens wordt. Zet de orchidee in de herfst- en winterperiode op het zuiden in het raamkozijn en in de lente- en zomerperiode op het westen of noorden. Of kies een lichte standplaats iets verder in de kamer, bijvoorbeeld op een tafel of kastje. Direct zonlicht moet in de lente en zomer worden voorkomen.
De keuken is ook een prima plek voor orchideeën, maar pas op met fruit en groente. Fruit en groente geven de stof Ethyleen af. Dit kan ervoor zorgen dat je orchidee sneller veroudert. Let er op dat je orchidee niet op de tocht staat of direct op een verwarming, dat vindt een orchidee ook niet fijn.
Temperatuur
Veel van onze exclusieve orchideeën kunnen best tegen een iets lagere temperatuur. Wist je dat ze bij koelere temperaturen vaak juist iets langer bloeien? Wij adviseren een temperatuur tussen de 15 en 25°C voor onze orchideeën. Per ras zijn er verschillen. Diverse soorten, waaronder de Odontoglossum, oftewel Cambria soorten, kunnen zelfs prima koudere temperaturen verdragen, zolang het maar boven de 10°C is en de plant niet in de directe zon staat. Zo kun je ze vanaf ongeveer half mei tot en met september zelfs buiten zetten, mits in de schaduw.
Welke grond
De ideale exclusieve orchideeëngrond bestaat uit een zeer luchtig duurzaam mengsel. Wij gebruiken zelf een mix van kokosvezels, houtvezels, houtsnippers en mos. Gebruik nooit ‘normale potgrond’, dit is niet luchtig genoeg en blijft gemakkelijk te nat. Je kunt een orchidee prima meerdere jaren in dezelfde pot laten staan, overpotten is niet snel nodig. Wel kan een plant na overpotten weer wat extra lucht krijgen en kunnen de wortels makkelijker hun weg vinden. De beste timing voor overpotten is met het aanmaken van nieuwe scheuten.
Blad verwijderen
Elke orchidee in onze collectie heeft een eigen type blad. Smaller, breder, spitser, lichter of juist donkerder. Soms kun je een geel blaadje zien of een stip of vlekje op het blad. Dit is niet erg. Een geel blad zal vanzelf afsterven en eraf vallen of je kunt een geel of lelijk blad zelf weghalen als je wilt. Al het blad eraf knippen is niet verstandig, de plant moet wel blad behouden om te kunnen ontwikkelen. Als echt al het blad geel wordt, dan is het een teken dat het niet goed gaat met de plant en dat je plant stress heeft en het niet naar zijn zin heeft. De meest voorkomende oorzaak is dat de plant te nat gehouden wordt en daardoor gaan de wortels rotten en vervolgens ontstaat er geel blad.
Bloeiduur
De bloeiduur van onze exclusieve orchideeën varieert tussen de zes en tien weken en voor enkele soorten is dit zelfs nog langer. De bloeiduur verschilt per soort en omstandigheden. Zo zullen de meeste orchideeën in een koelere omgeving van 15-20 graden langer bloeien dan bij 25 graden. Ook zal je orchidee midden in de zon in het raamkozijn sneller verouderen dan op een lichte standplaats die niet in de directe zon staat.
Wist je dat odontoglossum soorten ook buiten kunnen staan? Dit kan bij een dag én nachttemperatuur van minimaal 10 graden. Let er wel op dat je de plant niet in de zon plaatst. De schaduwkant van je huis of onder een overkapping is een prima plek. Als de plant direct buiten staat, dan is het wel belangrijk om een ompot te gebruiken waar het water uit kan lopen.
Herbloei
Om je plant goed te laten herbloeien, is het belangrijk iets meer van de plant te weten. Onze exclusieve orchideeën bloeien net iets anders dan de bekende Phalaenopsis. De plant maakt eerst een nieuw scheutje aan dat gaat groeien (vegetatieve fase). Hierna stopt de nieuwe scheut met groeien en de plant gaat over tot het aanmaken van takken (generatieve fase). De plant zal nu voor het oog stil staan, dit kan wel 2 maanden duren. Hierna duurt het nog eens circa twee maanden voor de bloeitak is volgroeid en gaat bloeien. Mocht je thuis je plant opnieuw willen laten bloeien, doorloop dan de volgende stappen:
- Na de bloei de uitgebloeide tak(ken) wegbreken/ knippen. Laat de plant gewoon in de kamer staan en blijf water en af en toe voeding geven.
- Wacht tot de nieuwe scheuten ontwikkeld zijn en minimaal 10 cm zijn.
- Zet nu de plant in een iets koelere kamer met genoeg licht en geef iets minder water, één keer per twee weken en de helft minder voeding.
- De bloemtak komt nu uit de scheut en volgroeit tot een volwaardige tak met bloemen.
- Zet de plant in een normale/warmere kamer en geef weer wekelijks water. Geniet van de bloei.
Verpotten
Het is niet nodig om je orchidee te verpotten. In principe kan de plant goed in de kweekpot blijven zitten. Als de wortels deels buiten de pot groeien dan is dit geen probleem. Alleen als de wortels zodanig zijn gegroeid dat de kweekpot vervormt of scheurt, dan is het aan te raden om de plant te verpotten in luchtige orchidee grond.
Voor enkele soorten kan het helpen om één keer per jaar, net na de bloei de pot even opnieuw te vullen met orchidee grond. Door het opnieuw vullen van de pot, krijgt de orchidee mee lucht rond de wortels en vaak groeit de orchidee dan weer iets makkelijker. Dit hoeft niet, maar werkt bijvoorbeeld positief voor een Miltoniopsis.