Blog
Over orchideeën is zoveel te vertellen. Ze maken je nieuwsgierig. Hoe langer je naar een bloem kijkt hoe meer je je verwondert. In onze blogs en video's willen wij met enige regelmaat meer vertellen over orchideeën. Leuke feitjes, of juist achtergrond informatie of tips. Heb jij een onderwerp waar je meer over zou willen weten? Laat het ons weten via info@inca-orchids.nl en wie weet schrijven wij hier binnenkort over.
Waarom sommige orchideeën geuren
Iedereen weet dat orchideeën oogstrelende bloemen hebben. Dat sommige orchideeën ook de neus strelen is minder bekend. Waarom doen deze soorten dat?
Voor een goed antwoord op deze vraag moeten we het toch echt even over de bloemetjes en de bijtjes hebben. Want al die toeters en bellen draaien uiteindelijk maar om één ding: voortplanting.
Orchideeën geuren om de juiste beestjes te verleiden.
Maar niet alle orchideeën doen dit. Hoe dat komt is weer terug te voeren op de oorsprong van de orchidee. Er bestaan heel veel verschillende soorten orchideeën. Ze hebben stuk voor stuk een unieke overlevingsstrategie, tot in detail aangepast aan hun specifieke omgeving.
Als het gaat om nakomelingen, zijn orchideeën helemaal afhankelijk van bestuivende insecten. Hoe meer bijen, wespen, vliegen, steekmuggen, vlinders, kolibries, motten of kevers een orchidee weet aan te trekken, hoe meer kans er is op voortplanting. Dus trekken orchideeën alles uit de kast om die insecten te verleiden.
Daarbij richten ze zich natuurlijk vooral op het type insect dat in hun directe omgeving voorkomt.
Sommige insecten, maar ook vlinders en kolibries, worden wild van lekkere felle kleurtjes: dan produceert de orchidee felgekleurde bloemen.
Andere zijn voor de gek te houden door hun uiterlijk te imiteren: dan doet de orchidee alsof hij een aantrekkelijke potentiële partner voor het insect is.
Weer andere insecten, vliegen en kevers bijvoorbeeld, vallen als een blok voor de geur van kadavers (!). Dat zijn orchideeën die je liever niet in je vensterbank wilt hebben, toch? Wij hebben in ieder geval liever lekkere geuren in de kas.
Gelukkig houden sommige insecten wel van een vleugje parfum.
Op die insecten richten de lekker geurende orchideeën zich. Ze verspreiden geurtjes die lijken op andere bloemen (jasmijn, fresia, roos), of meer exotische luchtjes zoals kokosnoot, chocolade, citrusfruit en vanille.
Mensen die al eens een geurende orchidee hebben gehad, weten dat die niet altijd even sterk ruikt. Ook dit heeft te maken met insecten. Bijen en wespen zijn bijvoorbeeld het actiefst in de ochtend. Orchideeën die oorspronkelijk bijen en wespen wilden aantrekken, geuren dus het sterkst in de ochtend.
Waar kun je geurende orchideeën kopen?
Geurende orchideeën vind je ook in onze collectie bij Inca Orchids. Van de subtiele geur van de Odontoglossum ‘Chayenne’ tot de iets sterkere geur van de Bratonia ‘Toscane’, of de zoete geur van de Oncidium ‘Twinkle’. Ben jij geïnteresseerd in geurende orchideeën? Bestel onze Parfumée collectie.
Miltonia of Miltoniopsis?
Miltonia is een echte favoriet voor veel mensen. Orchidee liefhebbers zullen het wel weten: ‘Miltonia’ is niet hetzelfde als ‘Miltoniopsis’. Toch wordt de naam vaak door elkaar gebruikt. De naam klinkt vrijwel eender, maar Miltonia toch net iets makkelijker uit te spreken.
Hoe zit het dan eigenlijk?
Lang geleden was het inderdaad allemaal Miltonia. In 1978 is er een aparte classificatie gemaakt voor de Miltoniopsis. Beide soorten vinden hun origine in Zuid Amerika. De Miltonia heeft iets meer puntige bloemlinten en komt specifiek voor in Brazilië. De Miltoniopsis heeft juist een rondere bloemvorm en komt voor in iets hoger gelegen gebieden.
Naast de bloemvorm is een belangrijk verschil de temperatuur. Miltonia is een warmte minnende orchidee, terwijl Miltoniopsis juist een meer koude minnende plant is. Ook in onze kwekerij is dit verschil zichtbaar. De Miltoniopsis worden in een kouder klimaat geteeld om bloei te induceren (takken te ontwikkelen).
Qua verzorging en groei zitten er ook verschillen tussen beide planten. Miltonia, zoals bijvoorbeeld onze ‘Sunset’ heeft een iets klimmende groei wijze. Je ziet vrij veel gewas en vaker wortels boven de pot en iets lichter, soms zelfs gelig blad. De Sunset groeit gemakkelijk en is ook goed in huis te houden, vanwege de warmte. De Miltoniopsis heeft een bredere groei, met iets meer grijs-groen blad en wortels in de pot en houdt van een vochtige omgeving en heeft dus een koude periode nodig voor de vorming van de takken. Onze ervaring is dat de Sunset wat gemakkelijker bloeit richting de Europese zomer (warmte) en de Miltoniopsis in de lente, uit de koudere, donkere winter.
Zijn orchideeën nou echt zo duur?
“Als ik dit allemaal wist, dan snap ik wel dat orchideeën iets duurder zijn”. Een uitspraak die wij vaak gehoord hebben van consumenten als we iets meer vertellen over onze orchideeën. Als consument koop je een prachtige orchidee in de winkel, maar je staat er niet bij stil dat deze orchidee vaak al vier jaar oud is!
Een orchidee wordt vermeerdert in het laboratorium. Van één ‘moederplant’ worden nieuwe plantjes gemaakt. Deze zijn minuscuul klein en groeien op een soort gelachtige voedingsbodem in een steriele omgeving in flessen. Na ongeveer twee jaar zijn deze plantjes volgroeid in de fles en dan ontvangen wij ze in de kwekerij.
De piepkleine plantjes worden uit de fles gehaald en in een kleine plug, een soort voorgevormd stukje grond, gestopt. Hierna gaan de plantjes de kas in om wortels te vormen en blad te laten groeien. Na circa veertig weken is het plantje iets groter en sterker en dan is het tijd om deze in een teeltpotje over te zetten. Nu zal de orchidee verder gaan wortelen in een iets groter potje. Deze laatste stap herhalen we meestal nog een keer.
Je zult misschien denken: “Al die handelingen en overpotten, dat kan toch veel makkelijker?”. Dat zou kunnen, maar de cambria of miltonia orchidee wordt daar niet blij van. Een exclusieve orchidee houdt van luchtige grond en de wortels vinden wat krapte in de pot ook fijn. Door in een kleine plug te starten, zorgen we dat de wortels de kans hebben lekker rond vast te groeien. Door overpotten krijgt de orchidee weer extra lucht voor de wortels en ruimte. Een orchidee die we gelijk in de grote pot zouden zetten, zal niet goed groeien. Onze exclusieve orchideeën zijn ook een beetje eigenwijs, want ook al planten we ze tegelijk, ze bloeien niet tegelijk. Daarom is het altijd handwerk om de bloeiende planten uit te rapen en dat doen we met liefde.
Natuurlijk zijn er naast onze Inca Orchids collectie veel meer verschillende typen orchideeën en groeiwijzen. Daarmee ook verschillen in exacte teeltduur, maar je kunt er zeker vanuit gaan dat elke orchidee al een paar jaar oud is voor je deze in de winkel koopt.
De meeste mensen die dit verhaal te horen krijgen, concluderen dan ook vaak: “Maar dan is een orchidee toch eigenlijk heel goedkoop? En daarvoor heb je bovendien wekenlang bloeiplezier”. Daar sluiten wij ons volledig bij aan, en dat is ook waarom wij nog altijd genieten van elke bloem die gaat bloeien. We let love grow.